Jubaea chilensis
Popis
Dorůstá do výšky 25 metrů. Medové palmy se staly ve své domovině v Chile vzácné, protože je lidé dlouhý čas mýtili kvůli jejich sladké šťávě, která po mnoho let vyvěrá z jejich bezkorunového kmene. Tato šťáva se používá jako sladidlo nebo se nechává kvasit na palmové víno. Odtud pochází také její druhé jméno - Chilská vinná palma "Chilean wine palm." Tato palma s reliéfovitými listy se stává stále oblíbenějším hostem zahrad v zemích s mírným klima z důvodu její odolnosti proti chladu. Mladé palmy rostou však velmi pomalu a ve zdejších podmínkách se rodí pouze jeden až tři listy za rok. Teprve když se upraví vývoj kmene, urychlí se jejich růst. Konce plodů medových palem nabízejí další delikatesu - bílomasý morek jejich semen chutná jako kokosový ořech a je oblíbený jako snack např. v USA. Kdo chce vysadit medovou palmu na zahradě, potřebuje zastřešené místo k ochraně proti vlhku a velmi prodyšnou písčitou zem. Obalování listů se osvědčilo jenom málo, protože listy mohou trpět nedostatkem světla a vzniká riziko napadení plísní. V našich podmínkách je pěstování této palmy vhodné, protože nepotřebuje velmi horká léta na to, aby stihla dobře ''vyzrát'' na zimu. Lépe než ostatní palmy snáší i případnou vlhkost.